Sanayi makinelerinde, otomasyon sistemlerinden, 3D yazıcılara kadar birçok alanda makinelerin dönüşünü sağlayan Step motorlarda, Makinenin işleyişine göre devir sayıları ve devir yönünü değiştirebilirsiniz. Ancak bu işlem oldukça hassas bir işlem olup, dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İşte bu noktada sizlere “Step Motor Devir Yönü ve Devir Sayısı Nasıl Değiştirilir?” içeriğini hazırladık. İçeriğimizi inceleyerek, step motorun devir yönünün değişimi ve devir sayısının değişimi hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Hepinize iyi günler ve iyi okumalar dileriz.
İçindekiler
ToggleStep Motorlarda Devir Sayısı Nedir?
Birçok üretim aksamlarında ve parçalarda olduğu gibi step motorlarda da çalışma süresi dakikalık, saniyelik dilimlere ayrılmıştır. Ayrılan bu tüm saniyelik dilimler, Step motorların devir sayısını oluşturur. Yani devir sayısı nedir? siye sorarsanız, en basit tabirle bir dakika içinde yaptığı tam adım sayısıdır.
Step motorlarda devir sayısını ortaya çıkaran adım sayısı motorun sinyallerine göre motor sürücüsünde elde edilen darbe frekansıdır. Bu frekansa göre step motorlarda adım sayısı belirlenir. Uygulama yapılacak alana göre step motor adım sayısı yükseltilip düşürülebilir. Bu bağlamda Step motorlarda adım sayısı artması veya azalmasına göre üretim hızı da değişecektir.
Step Motorlarda Devir Sayısı Neden Önemlidir?
Step motorlarda doğruluk oranında sapma olmasın isteniyorsa devir sayısına dikkat edilmelidir. Bunun temel nedeni kaliteli üretimin ortaya çıkarılmaya çalışılması ve üretimde sorunların en aza indirgemeye çalışılmasıdır. Bu nedenle step motorlarda devir sayısı oldukça önemlidir. Bu konuyu daha detaylı ele almak gerekirse;
- Step motorda ayarlanan devir sayısına göre çalışma hızı ayarlanabilir. Bu sayede üretim kapasitesinin artırılması mümkündür.
- Step motorların çalışma prensibi hassas olduğundan devir sayıları belirli aralıklarda ve değerlerde tutulmak zorundadır.
- Kullanılan alana ve malzemeye göre step motor devir sayısı değişir. İşe göre devir sayısı ayarlanmadığında motor fazla ısınabilir ve aşınabilir. Bu da step motorun kullanım ömrünü azaltır. Dayanıklılığını ve sağlamlığını da etkiler.
- Step motorlarda dönüş sırasında titreşimler oluşur. Bu titreşimler çok fazla olursa motora aşırı yük biner ve zarar görür. Bu nedenle doğru ayarlamanın yapılması gerekir.
- Step motorunun iş güvenliğine uygun şekilde ve verimli olarak kaliteli iş çıkarmasını istiyorsanız devir sayısına önem verilmelidir.
Step Motorlarda Devir Sayısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Makinelerde yer alan step motorun devir sayısını ayarlarken bunu etkileyen birçok faktör olduğu unutulmamalıdır. Bu faktörlere göre ayarlama yapmak verimli ve kaliteli iş çıkarmaya da yardımcı olur. Bu kapsamda step motorlarda devir sayısını etkileyen faktörler şunlardır;
- Puls frekansı; Puls frekansı ile step motor devir sayısı arasında doğru orantı vardır. Puls frekansı ne kadar artarsa devir sayısı da o denli artacaktır. Sürücünün motora gönderdiği puls frekansı motoru doğrudan etkileyen bir faktördür.
- Motor özelliği; Bir makinenin motorunun özelliği devir sayısını etkiler. Her motorun maksimum devir sayısı ve yapacağı iş farklıdır. Motor türü ve motorun markası da devir sayısının belirlenmesinde etkilidir. Dolayısı ile motora göre devir sayısı ayarlamak birçok açıdan faydalı olacaktır.
- Sürücü ayarı; sürücü tipinin değişkenlik göstermesi çıkan işin kalitesini ve devir sayısını etkiler. Yüksek yapılı sürücülerde devir sayısı fazla iken düşük yapılı servo motor sürücülerinde devir sayısı düşebilir. Bu nedenle motor sürücüsüne göre devir sayısı belirlemek daha doğru olacaktır.
- Moment gereksinimi; Motorun çalışma gücünü de etkiler. Yüksek momente ihtiyaç duyulan durumlarda devir sayısının düşmesi gerekir.
- Sistemdeki diğer değişkenler; Makineye ve kullanıldığı ortama göre çalışma prensibi, şekli değişir. Kullanılan ekipmanlar ve çevresel faktörler de devir sayısını ciddi oranda etkileyebilir. Özellikle hassas çalışma prensibi olan step motorlarda motorun devir sayısı bu değişkenlere bakılarak ayarlanmalıdır. Böylece hata payı da azalır.
Step Motorlarda Devir Sayısı Nasıl Değiştirilir?
Step motorlarda devir sayısını değiştirmek için makine hakkında bilginizin olması gerekir. Bu sebeple aşağıdaki noktalara dikkat ederek, step motorlarda devir sayısını değiştirebilirsiniz.
Puls Frekansını Ayarlama
Puls frekansını kullanarak step motor devir sayısını ayarlamak mümkündür. Bunun için motorun puls frekansını arttırıp, azaltarak devir sayısını istediğiniz değer aralığına getirebilirsiniz. Böylelikle puls frekansı arttıkça motorun devir sayısı da aynı şekilde artacaktır.
Mikro Adımlama
Adımlama, bir motorun her adımda yaklaşık ne kadar döneceği hakkında değer belirlenmesidir. Bunun için Mikro adımlama değeri arttıkça step motor devir sayısı azalacaktır.
Elektronik Dişli Oranı
Step motor sürücü cinsine göre elektronik dişli bulunma olasılığı vardır. Bu noktada elektronik dişli oranına göre motorun dönme hızı artırılabilir veya azaltılabilir.
Peki Step Motorun Dönüş Yönü Nedir?
Step motorlarda devir sayısı gibi motorun dönüş yönü de ayarlanabilir. Bunun içinde motorun dönme yönünü değiştirmek için uygulanan gerilimlerde ayarlama yapılmalıdır. Bunun sonucunda da motorun sargılarından birine enerji gönderildiğinde bir adım hareket eder. O yüzden step motorun dönüş yönünü değiştirmek için röle kullanımı gereklidir. Yaklaşık bir faz yönü değiştirmek için döner manyetik alanın yönü de değiştirilmelidir.
Step Motorlarda Dönüş Yönü Nasıl Değiştirilir?
Step motorlarda dönüş yönü nasıl değiştirilir konusu devir sayısından biraz farklıdır. Gerekli adımlar aşamalı şekilde yapılırsa step motorlarda dönüş yönü değişimi de sağlanacaktır. Bu işlemler basit ve kısa sürede yapılabilecek düzeydedir. Makinelere ve otomasyona göre değişecek step motorlarda dönüş yönü 5 farklı şekilde yapılabilir.
Bobin Bağlantılarını Değiştirme
Otomasyon sistemlerinde ve makinelerde bobinlerin bağlantısı önemlidir. Bobin bağlantısı ve bobinlerin sırası dönüş yönünü etkileyecektir. Devir yönü değişikliği için bobin bağlantılarını değiştirmek gerekecektir.
Sürücü Ayarlarını Değiştirme
Step motorlarını kontrol etmek için kullanılan sürücü ayarları aynı zamanda dönüş yönünü de değiştirebilir. Motorun hızı, adım sayısı ve kontrol değişkenleri ile motorun yönü kısa sürede değişecektir.
Programlama ile Kontrol
Programlama, CNC makinelerinde ve otomasyonlarda son derece önemlidir. Step motoru yönü ve birçok değişkeni programlama ile değiştirmek mümkündür. Programlama sayesinde step motor yönü sorunsuz biçimde değişecektir. Herkesin kolayca yapabileceği yöntem olmasa da programlama ile kontrol yöntemi de devir yönü değişiminde etkilidir.
Kabloları Değiştirerek Değiştirme
Step motorun kablo bağlantıları değiştirilerek de yönü farklı tarafa çevrilebilir. Motorda iki fazın yerini değiştirerek dönme yönünün değiştirilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda motorun kablo bağlantıları tersine çevrildiğinde de step motorda dönüş yönü değiştirilebilir. Bu yöntem diğerlerine göre biraz daha zordur. Çünkü kabloları değiştirdikten sonra motorun sağlıklı ve verimli çalıştığından emin olmak gerekir.
Step Motorlarda Devir Sayısını ve Devir Yönünü Doğru Ayarlamanın Avantajları
Step motorların işlevini, kalitesini, çalışma hızını ve verimini etkileyen birçok argüman vardır. Bunlar içinde step motorlarda devir sayısını ve devir yönünü değiştirmek en önemlilerindendir. Bu noktada step motorlarda devir sayısı ve devir yönünü doğru ayarlamanın avantajları şunlardır;
- Çalışma hızını artırırsınız.
- Verimli iş akışı elde edersiniz.
- Bir makine ile birden fazla işlemi yapabilirsiniz.
- Maliyetten ve malzemeden tasarruf edebilirsiniz.
- Makinenin kullanım süresini uzatırsınız.
- Makine güvenliği ve iş güvenliğini rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
- Kaliteli üretim ağı elde edersiniz.
Step Motorlarda Devir Sayısını ve Devir Yönünü Değiştirirken Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları
Step motorların devir sayısını ve dönüş yönünü değiştirme sırasında yanlış yapılması mümkündür. Ancak step motorlarda devir sayısını ve devir yönünü değiştirirken sık yapılan hatalar ve çözüm yolları çok önemlidir. Bunlara dair bilgi edinmek iş akışınızın sorunsuz ilerlemesini sağlar. Makinenizi uzun ömürlü ve sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz. Üretim esnasında sorun yaşamamak ve üretimi durma noktasına getirmemek için bu konuya dikkat edilmelidir.
- Devir sayısı ve dönüş hızı doğru ayarlanmazsa step motor aşırı ısınabilir veya fazlaca titrer.
- Fazla enerji harcayıp az iş yapabilirsiniz. Bu da maliyet girdisini artırır.
- Step motorun devir sayısı ve devir yönü doğru değilse çalışırken sürekli arıza verir.
- Sürekli bakım istememesi ve bakım maliyetlerinin artmaması için devir sayısı doğru tespit edilmelidir.
- Step motorların devir yönü değiştirilirken kablolar yanlış bağlanırsa büyük arızalar ortaya çıkabilir.
- Step motoru çalışma kapasitesinden daha üstte çalıştırılırsa kısa zamanda bozulması mümkündür.
- Programlama gibi yöntemler kullanılacaksa uzman kişiden destek almak önemlidir.
Step motorun devir sayısı ve devir yönü hakkında sorun çıktığında çözüm yollarına başvurup kısa sürede sorunu giderebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki yönergelere dikkat edebilirsiniz.
- Step motorun devir yönünü ve devir sayısını değiştirirken uzman kimselerden destek alın.
- Her motorun kendine göre bir çalışma yöntemi olduğunu unutmayıp malzemeye, işe göre devir sayısı ayarlamayı önemseyin.
- CNC makineleri, robotik, otomasyon ve 3D yazıcıların kullanıldığı alanlarda devir sayısı ile dönüş yönünü uzman desteği alarak devreye koyun. Bu sayede çalışma esnasında büyük arıza çıkmayacağı gibi motor da yanmayacaktır.
Step Motor Devir Yönü ve Devir Sayısı Hakkında Merak Edilenler
Step motorlarda yön değiştirme işlemi çeşitli yöntemlerle yapılır. Bunun için yön değiştirme için kabloları değiştirme, sürücü ayarlarını değiştirme ve programla değiştirme gibi yöntemler vardır. Bu yöntemlerin her birine göre yön değiştirme anında gecikme yaşanabilir. Özellikle kablo ile yön değiştirmede makinenin güç kaynağı kesilmelidir. Böylece iş kazası olmayacağı gibi güvenlik de sağlanacaktır.
Step motor devir sayıları arttıkça makinenin çalışma hızı da yükselir. Örneğin;Bir dakikada yapacağı devir ne kadar fazla ise karşılığında yapacağı işte o denli artacaktır. Bu sebepten ötürü de Makine daha verimli çalışacağından devir sayısını düşürmek kimi zaman avantajdır.
Bir işin üretimi esnasında farklı biçimlendirme ve şekillendirme yapılabilir. Motora zarar vermeden devir yönünü değiştirmek istiyorsanız bunu çok sık yapmamalısınız. Bir seri üretimi yaptıktan sonra devir yönünü değiştirmek ve uygun titreşim yöntemini bulmak motora zarar vermeyecektir. Makineye, ürüne, üretime ve malzemeye göre değerlendirme yapmak gerekir.
Step motoru yön değiştirme işlemi programlama yöntemi ile yapılıyorsa yazılım güncellemesi gerekebilir. Bu nedenle yazılım güncellemesi gerekiyorsa programlama yapacak uzman kişi sizi bu konuda bilgilendirir.
Devir yönü değişikliği makine ve markaya göre performansta farklılığa neden olabilir. Devir yönü değişikliği hangi yöntemle yapılıyorsa, ona göre bekleme süresi söz konusudur. Çalışma ve üretim kısa zaman da olsa duraksar. Ancak üretimin daha kaliteli ve istenildiği şekilde çıkması için bu gerekli ise performans arka planda kalır.