Step Motor ile Sürücü Kontrolü Nasıl Yapılır?

Otomasyon sistemlerinde, robotik alanında, CNC makinelerinde sıklıkla  kullanılan step motorlar ürün çeşitliliği ve verimlilik için birebirdir. Bunu sağlamak için sürücü devreleri büyük önem taşımaktadır. İşte bu noktada Step motor kontrol ile sürücü devresi nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmanız için “Step Motor ile Sürücü Kontrolü Nasıl Yapılır?” adlı blogu oluşturduk. İçeriğimizi inceleyerek, detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Step Motor Kontrolü ile Sürücü Kontrolü Nedir?

Step motor kontrolü, motorun belirli adımlarla dönüş yapmasını sağlayarak hassas pozisyonlama ve hız kontrolü sunan bir sistemdir. Step motorlar, rotorun her adımda belirli bir açıyla dönmesi prensibine dayanır ve bu adımlar, motoru kontrol eden elektronik sürücü devresi tarafından sağlanır. Sürücü kontrolü, step motoru çalıştırmak için ihtiyaç duyulan doğru sıralı elektrik darbelerini motora uygulayan bir kontrol mekanizmasıdır. Bu sürücü devresi, motorun stator sargılarına belirli bir sırada akım göndererek manyetik alan oluşturur ve rotorun sabit adımlarla hareket etmesini sağlar. Böylelikle Step motorun hızı, adım sayısı ve yönü sürücü devresindeki sinyal frekansı ve sıralama ile kontrol edilir. Aynı zamanda da Sürücü kontrolü sayesinde step motorlar, ileri-geri hareket, sabit hızda dönüş veya duraklamadan sonra istenen noktada pozisyonlama gibi karmaşık hareketleri yüksek hassasiyetle gerçekleştirebilir. Son olarak  Sürücü kontrolü, step motorların doğru ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlarken, aynı zamanda kullanıcının motoru istenen hızda ve yönde kolayca kontrol etmesini mümkün kılar.

 

Sürücü Devresi İle Step Motor Kontrolü Nasıl Yapılır?

Step sürücü devreleri ile step motor kontrolü mümkündür. 3 farklı sürücü devresi ile step motor kontrolü sağlanabilmektedir. Bunlar;

  1. Ln/R Sürücü:  bu sürücü tipinde amaç zamandan tasarruftur. Akım artışında zamanı düşürmek için bobinlere direnç eklenir. Motorun yükseleceği voltaj da artırılan değere kadar çıkar. Bu bağlamda motorun hızı yükselse bile veriminden bir şey kaybetmez ve bağlanan dirençten dolayı güç harcaması çok olacağından ihtiyaç duyulandan fazlasının da sistemde kalmasına neden olur. Bu da maliyeti olumsuz şekilde etkiler.
  2. L/R Sürücü: belirli bir akım ve voltaj değerinde çalışmak için oldukça uygundur. Bu nedenle doğru akım ve voltaj motora ulaşmadığında bobinlerdeki indüktif etki hız artışını gerektiği ölçüde sağlamaz. Bu da motorun performansının düşmesine neden olur.
  3. Chopper Sürücü: Akım sınırlaması için Chopper sürücüsü en iyi tercihtir. Çoğu zaman motor için belirlenen voltajların 15 katına kadar fazla voltaj tüketilir. Akımın yükselme hızı fazla olduğundan motorun yanması kolaydır. Motor çalışırken daha fazla akım çekeceğinden yanma riski bulunur. 

Sürücü Devreleri Step Motorlara Nasıl Bağlanır?

Step sürücü devreleri farklı biçimlerde bağlanarak yüksek voltaj dezavantajı bertaraf edilebilir. Sürücü devrelerinde akım sınırlama 3 farklı teknikle yapılabilir. Bunlar;

  • Dual voltaj tekniği: Var olan akım değerini korumak için akım belirli bir yüksekliğe ulaştığında gerilim anahtarlaması yapılır. Bu sayede performans düşmeyeceği gibi motor da yanmaz.
  • Dış rezidans yerleştirme tekniği: Akım kaynağına dış taraftan rezistans yerleştirilerek akım sınırlanabilir. Basit ve etkili yoldur.
  • Chopper tekniği: Akım var olandan yüksekse off şeklinde anahtarlama yapılır. Step motor kontrolünde yüksek verim sağlayan yöntemdir. 

Step motor ve servo motor çalışma prensibi ile bütçenize göre uygun yöntemi seçebilirsiniz. 

Sürücü Devrelerinin Step Motorlara Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Step motor çalışma hızı, yön ve adım ayarlamasında sürücü devreleri de önemli yer tutar. Sürücü devrelerinin step motorlara entegrasyonu harici şekilde yapılır. Bunların çoğu fazla akımı sınırlamak için yapılan çeşitli yöntemlerdir. Bu nedenle step motor gücü, makine verimi ve yöntemin dezavantajı düşünülmelidir. Sürücü devrelerinin step motorlara entegrasyonu için tasarlanan yöntemler içinden en uygunu seçilmelidir. 

Ortak uca çalışma gerilimi uygularken 4 uç transistör veya fet anahtarlama elemanları sisteme entegre edilirm ve 4 adet bağlantı doğru yapılırsa sistem döner. Bu da sürücü devresinin step motora entegrasyonunun doğru şekilde yapıldığını gösterir. 

Step Motorların Sürücü Devresi ile Kontrolünün Sağladığı Avantajlar

Step motorlarda yer alan sürücü devresi ile kontrol sistemleri birçok açıdan avantajlıdır. Bu noktada step motor sürücü devresi ile kontrol sağlanırsa sunmuş olduğu avantajlar şu şekildedir;

  • Makinenin verimli çalışmasını sağlar.
  • Adım motor sayısını ayarlama konusunda yardımcı olur.
  • Motorun yanmasını önler.
  • Sistemin fazla enerji ve güç harcamasını engeller.
  • Üretimin farklılaşmasını sağlar.
  • Farklı uygulama ve farklı biçimlendirmelerde avantaj sağlar.
  • Giderlerin azalmasına yardımcı olur.
  • Sistemin hatalı iş çıkarmasını engeller.
  • Herhangi bir sorun olduğunda fark ederek hatayı düzeltebilir. 

Sürücü Devresi Step Motor Kontrol Edilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Step motorun kontrol edilmesi durumunda üreticiye sağladığı birçok avantaj vardır. O nedenle step motor kontrol edilirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda ayrıca özen gösterilmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • 6 uçlu step motorlarda 2 uç birleştirilip 5 çıkışlı kullanım mümkündür.
  • Step motor dönerken her tam adımda döneceği miktar konusunda bilinmesi gerekenler vardır. Motorun adım derecesi yazılı değilse adım sayısı el ile döndürülerek bulunmalıdır. 
  • Adım derecesini bulmak için 360 dereceyi adım sayısına bölmek gerekir.
  • Step motorlar 4 bobin ve 1 ortak uçtan oluşur. Toplamda 5 adet uç olup ortak ucu bulmak için ölçüm yapılır. Böylece ortak uç ve diğer uçların arasına sabit uç konulabilir. Ortak uca dair bilgi edinmek istiyorsanız bunlar yol göstericidir. 

Sizde birbirinden kaliteli servo motorlara, Servonorm ayrıcalığı ile sahip olabilir. İş süreçlerinizde ayrıcalık elde edebilirsiniz.

SSS

Öncelikli olarak hız, yön ve konum belirlemesi verimli şekilde yapılır. Bu nedenle motorun fazla akımdan ötürü yanmasını veya yüksek tork gerektiren işlerde frenlemenin olmasını engeller. Çalışmanın sekteye uğramasını engelleyen ve performansı artıran bu sistem çalışma kapasitesini de yükseltir.

Açık döngü kontrolü ve kapalı döngü kontrolü bu konuda oldukça iyidir. Mikrodenetleyiciler ve bilgisayar yardımı ile geri bildirim alınır. Çalışmayı aksatan ve sistemi zorlayan etkenlerin bertaraf edilmesi için hata ayıklama sistemi iyi olmalıdır. Bunu ise kapalı döngü en iyi biçimde sağlar. nün amper değeri yapılan işe göre değişir. Hassas işlerde düşük faz tipi tercih edilirken ağır sanayide faz sayısı da artacaktır. Faz sayısına göre step motor sürücüsü nasıl seçilir derseniz motor ile sürücünün üzerindeki değerleri önemsemek yerinde olacaktır.

Adım motor kontrolünde sürücü devrelerinde dikkate alınan temel parametreler, motorun performansını ve doğruluğunu belirler. Akım ve gerilim, motorun sağlıklı çalışmasını ve aşırı ısınmadan korunmasını sağlar. Adım açısı ve adım sayısı, motorun hassasiyetini belirlerken, mikro adımlama daha akıcı hareket sağlar. Hız ve hızlanma, motorun pozisyona ulaşma süresini etkiler ve tork, motorun uygulama gereksinimlerini karşılayacak döndürme kuvvetini ifade eder. Bu parametreler doğru seçildiğinde, adım motoru verimli ve doğru bir şekilde çalışır.

Ekstra çaba ve yük olmadan birkaç yöntem ile step motor kontrolünün sağlanmasına imkan verir. İş kaybını minimuma indirip motorun yanmasını engeller.  Aynı zamanda da Konum, hız ve yön ayarlamasının basitçe yapılmasını sağlaması üretimde farklılaşmayı da destekler. Bu da üretim kapasitesinin artmasını sağladığı gibi hata payını düşürür.

Select your currency
Çerez Politikası

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. “Onayla” seçeneğine tıklayarak Servonorm’un cihazınızda tanımlama bilgileri depolayabileceğini ve tanımlama bilgisi politikamızı kabul etmiş olursunuz.