Step motorlar, hassas pozisyonlama gerektiren uygulamalarda sıklıkla tercih edilen güçlü ve güvenilir motorlardır. Ancak, bu motorlar bazen sesli çalışabilir ve bu durum özellikle sessiz ortamların önemli olduğu projelerde bir sorun haline gelebilir. Bu durumda genellikle motorun iç yapısından veya çevresel faktörlerden kaynaklanır. Neyse ki, bu sesi minimize etmek ve daha sessiz bir çalışma sağlamak mümkündür. İşte bu noktada sizler için step motorların ses problemlerini ortadan kaldıracak çözümler sunduk. Çözümleri inceleyerek, konu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Hepinize iyi günler ve keyifli okumalar dileriz.
İçindekiler
ToggleStep Motorlarda Neden Ses Sorunu Meydana Gelir?
Step motor türlerine göre ses sorunları da değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle bu ses tonlarındaki değişkenlik Teknik arıza, sürücü arızası, microstep ayarı, doğru gerilim aralığının temin ayarlanmaması ses sorunlarına yol açabilecektir. Bu sebeple problemin gerilim değeri kaynaklı mı yoksa PLC pals frekansının doğru aralık dışında olması mı etkiliyor bilmek için nedenleri tespit etmelisiniz. Bu noktada step motor ses sorunu nedenleri şunlardır;
- PLC pals frekansının doğru değerler aralığında olmaması motorun dönüş sırasında ses çıkarmasına neden olur.
- Step motorlar farklı değer aralıklarında çalışır. Bir step motorun çalışırken ihtiyacı olan ortalama gerilim değeri 20V ile 50V arasındadır. Motorun boyutu ve tork gücüne göre bu değer aralıkları doğru biçimde seçilmelidir. Motor boyutu büyük step motoru 20V ile çalıştırmaya kalkarsanız tutukluluk yapar ve adımlama sorunu yaşanır. Bu da step motor ses problemine yol açar.
- Microstep ayarı ses sorunu görülmesinin diğer bir nedenidir. Microstep ayarı 1/2, 1/4 ve 1/8 şeklinde ayarlanmışsa ses çıkması olasıdır. Bu değer aralıklarında yapılan micro adımlamada ses çıksa da sorun oluşturmaz. Tam adımlamaya geçildiğinde duyulan hafif ses ortadan kalkacaktır. Düşük frekans ayarında bu ses bariz şekilde duyulurken yüksek frekans ayarında dikkatli dinlenildiğinde fark edilir.
- Teknik arızanın varlığı söz konusu ise step motor durur konumdayken de ses çıkarır. Sorun tespit edilemiyorsa teknik destek almak yerindedir.
- Step motor sürücüler ile birlikte kullanılır. Sürücüye akım gönderildiğinde ses çıkıyorsa sürücünün arızası söz konusudur. Bu durumda sürücü gözden geçirilmelidir.
- Bağlantı kabloları gevşemişse, kopmuşsa, yırtılmışsa veya hatalı bağlantı yapılmışsa da step motor ses problemi görülür.
Step Motorlarda Ses Sorunu Yaşanması Ne Gibi Sorunlar Yaratır?
Zamanında müdahale edilmeyen ses sorunu motor arızasına neden olacağı gibi çalışanın kişisel sağlığını da etkiler ve boyutuna göre step motorlarda gürültü ses aralığı farklılaşır. Ancak bu aralık çalışanın sağlığını ciddi olarak etkilemeyecek düzeydedir. Bahsi geçen bu
ses sorununun yarattığı bazı sorunlar şunlardır;
- Motorun fazla ısınmasına neden olur.
- Titreşim arttıkça motor zarar görür. Konumlamada sapma ve hata payı artar.Bu da güvenilirliği etkiler.
- PLC frekansı doğru değer aralığında olmadığından ses çıkıyorsa motorun bozulması mümkündür.
- Motorun yanması ve çalışmamasına neden olabilir.
- Performans düşüklüğü yaşatır.
- Motorun verimini azaltır.
- Büyük çaplı teknik sorun yaşanmasına yol açabilir.
- İşlerin aksamasına neden olur.
- Bağlantı hatası ses çıkmasına neden oluyorsa sürücü veya motorun arızalanmasına yol açabilir.
Step Motorlarda Meydana Gelen Ses Problemi Nasıl Giderilir?
Sorun kaynağına göre step motorlarda meydana gelen ses probleminin giderilme şekli de değişir. Bu bağlamda sorunu doğru tespit ettikten sonra tek yapmanız gereken çözüm adımlarını takip etmektir. Bu doğrultuda ses problemini şu şekilde giderebilirsiniz;
Ancak çözüm adımlarının bir kısmını kendiniz halledebilirken bazısı için de teknik destek almanız önerilir. Böylelikle ses sorunlarında uzman yardımı almak büyük hasarların oluşmasını engeller.
- Doğru gerilim aralığında çalışmayan step motorlara uygun gerilim değeri uygulanmalıdır. 20V ile 50V arasındaki gerilim değeri motor boyutuna göre verilmelidir. Bu sayede motorun titreşimi veya tutukluluk yapması engellenecektir. Böylece ses sorunu da oluşmayacaktır.
- Microstep ayarı 1/2, 1/4 ve 1/8 şeklinde ayarlanmışsa microstep ayarı 1000 pulse veya 1600 pulse yapılmalıdır. Tam adımlamaya geçilmesi de sesin ortadan kalkmasını sağlar.
- Motor dönüş esnasında ses çıkardığında PLC pals frekansının doğru değer aralığında olmadığı düşünülür. Step motor türüne göre doğru değer aralığı değişse de 35 KHz ile sürülmesi gerekir. Daha yüksek bir değer sürülecek ise de mikro step ayarı azaltılmalıdır. Mikro Step ayarı azaltılmadan pals frekansı yükseltilirse motorda takılma problemi görülür.
- Bağlantı kabloları düzenli kontrol edilip gevşek olanlar sağlamlaştırılmalıdır. Kırık veya kesik olanlar varsa da yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
- Sürücü arızalı ise de motorda ses problemi görülür. Sürücüye enerji verildiğinde ses geliyorsa sürücü ayarları, teknik sorunları gündeme gelir.
Unipolar Step Motorlarda Ses Problemi Nasıl Çözülür?
Unipolar step motorlar daha yüksek torka sahiplerdir. Akım değerlerinin doğru aralıkta olmaması veya motorun boyutu dışında frekans değer aralığında bulunması unipolar step motor ses sorununa neden olur. Bu tür step motorlarda ses problemi çözümü için motora uygun akım değeri seçilmelidir. 20V ile 50V değerler aralığında doğru gerilim motora yollanmalıdır. Unipolar step motora yeteri kadar gerilim ulaştığında ses problemi de ortadan kalkacaktır.
Yüksek torkla çalışan motorlara düşük akım gönderildiğinde adımlama sorunu görüleceği gibi tutukluluğa bağlı ses problemi de oluşacaktır. Bunlar dışında bağlantı kablolarında sorun görülmesi, microstep ayarı, PLC pals frekansının yanlış aralıkta olması da ses sorunlarına yol açabilir. Soruna uygun çözüm uygulandığında ses sorunu da görülmez.
1/8 Microstep Çalışan Step Motorda Ses Sorunu Nasıl Giderilir?
Mikro adımlama ayarları step motorda ses sorunu görülmesine neden olabilir. Microstep adımlama ayarı 1/8 şeklinde ise step motor gürültü çıkarır. Microstep ayarı düştükçe motordan hafif ses duyulması mümkündür. Bu ses yüksek olmayacağından gürültü tarzı seslerde diğer teknik sorunların varlığından şüphelenilmelidir.
Ancak böylesi bir durum yaşandığında step motordan gelen sesin sorun olarak görülmemesi için microstep ayarı 1000 pulse veya 1600 pulse şeklinde yapılmalıdır. Microstep sayesinde 200 olan parça sayısının 40000’e kadar çıktığı düşünüldüğünde 1600 pulse ayarı ile motor çalıştığında kabul edilebilir, rahatsız etmeyen ses çıkar.
Nema Step Motor Ses Sorunu Çözümü
Nema step motor ses sorunu çözümü için ilk olarak problemin sebebini tespit etmek gerekir. Nema step motor model ve serilerine göre ses sorunları farklı nedenlere dayanabilir. Bu nedenler şunlardır;
- Motor adım sayısı
- Motor akımı
- Sürücü akım ayarı
- Sürücü arızası
- Kötü bağlantı veya kabloların gevşekliği ile kopması
Birden fazla değişkenin soruna neden olması çözümlerin de çeşitlenmesine yol açar. Örneğin; microstep adım ayarı yapılmışsa ve nema step motor ses çıkarıyorsa bu durumda tam adımlamaya geçilmelidir. Sürücü akım ayarı doğru şekilde yapıldığında veya sürücü arızası giderildiğinde de ses sorunu çözülecektir.
Aynı zamanda motora doğru ve yeterli düzeyde akım gelmediğinde de ses sorunu görüleceğinden akım düzeyi iyi ayarlanmalıdır. Tüm seçenekleri denemenize rağmen ses sorunu hala çözülmediyse teknik destek almalısınız.
Siz de kaliteli step motor çeşitlerine sahip olmak istiyorsanız, Servonorm’un uzman ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. Böylelikle iş süreçlerinde verimlilik elde edebilirsiniz.
Step Motorlarda Ses Sorunu Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Step motorlarda ses problemi yaşanması olasıdır. Ancak bu duruma zamanında müdahale etmek sorunun büyümesini büyük ölçüde engeller. Step motor ses sorunu oluşmaması için dikkat edilmeli ve motorun bakımı düzenli yapılmalıdır. Bu sayede daha az sorun görüleceği gibi motorun yanmasına, fazla ısınmasına ve bozulmasına neden olacak durumlar ortadan kalkacaktır. İşte Step motorlarda ses sorunu oluşmaması için dikkat edilmesi gerekenler;
- Motorun bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
- Yağlama ve gresleme yapılarak aşınma, titreşim sorunları engellenmelidir.
- Microstep ayarı doğru değer aralığında yapılırsa veya tam adımlamaya geçilirse dönüş nedeniyle ses sorunu görülmeyecektir.
- Dönüş esnasında ses çıkıyorsa PLC pals frekans aralığı doğru yapılmalıdır.
- Bağlantı kabloları düzenli kontrol edilip kırık, kopuk veya gevşeklik varsa düzeltilmelidir.
- Düzenli olarak teknik bakımı yapılırken günlük, haftalık ve aylık rutin oluşturulmalıdır.
- Motora aşırı yükleme yapılmamasına özen gösterilmelidir.
- Sürücü kaynaklı sorun olduğundan şüpheleniliyorsa doğru sürücünün kullanılıp kullanılmadığı tespit edilmelidir. Sürücü arızası varsa mutlaka giderilmelidir.
- Motoru çalıştırırken gerilim değer aralığına dikkat edilmelidir.
Step Motor Ses Problemi Hakkında Merak Edilenler
Step motora aşırı yükleme yapılması motorun arızalanmasına neden olur. Ayrıca voltaj yeterli olsa da fazla yük motorun ısınmasına yol açar. Motora aşırı yüklenildiği için adımlama sorunu görüleceğinden ses yapabilir. Yük azaltılmasına rağmen hala ses çıkarıyorsa bu durumda diğer sebeplerin varlığı önemsenmelidir.
Step motorlarda yüksek voltaj motorun titreşiminin artmasına yol açar. Titreşimler motorun daha gürültülü çalışmasına neden olur. Bu da step motor ses problemlerinin en sık görülen şeklidir. Titreşim arttıkça konumlandırmada sapmalar olabilir ve performans düşer.
Titreşim kaynaklı ses problemi yaşanırsa mikro adımlama modu düşünülmelidir. Böylelikle Titreşimler arttıkça step motor sesi de yükselir. Motorun titremeden çalışması ve titreşimin azalması için mikro adımlama yerine tam adımlamaya geçilmelidir. Mikro adımlama nedeniyle motorun nominal tutma torku değiştiğinden ses çıkması normaldir.
Step motorlarda ses problemi tını ve tekrarlama durumuna göre farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Step motoru yağlamamak aşınmaya ve buna bağlı ses problemlerine yol açar. Hem motorun ömrünü uzatmak hem de ses sorununu ortadan kaldırmak için step motor yağlanabilir. Ancak buna rağmen ses sorunu çözülmüyorsa bunun altında yatan diğer sebeplere bakılmalıdır.
Motor dururken ses çıkarıyorsa teknik arızanın varlığından söz edilebilir. Teknik bakım veya uzman bilgisi ile sorunu çözebilirsiniz. Ancak kesin bilgi için detaylı inceleme yapmak yerinde olacaktır. Motorun bağlantılarında gevşeklik varsa yeterli akım motora ulaşmaz bu da farklı sesler çıkmasına neden olabilir. Kimi zaman bağlantıdaki gevşeklik motorun çalışmasını etkileyecek inden ses problemine de yol açar. Uzmanına danışmak ve teknik servis desteği almak daha mantıklıdır. Çünkü motorun bağlantılarındaki gevşeklik iş güvenliğini de tehlikeye sokar. Bu da geri dönülmez hasarlara yol açabilir.
Step motorlarda ses probleminin olmasının birkaç sebebi vardır. Bu sebeplerden biri söz konusu ise uygun teknik destek sağlanıp sorun ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin microstep ayarı 1/2, 1/4 ve 1/8 şeklinde ayarlanmışsa ses sorunu devam edebilir. Bu ses sorunu motorda arızaya neden olmayacağı gibi korkulacak durum da yoktur. Ancak sürücü ve motor birlikte kullanılırken step motor ses problemi oluşuyorsa sürücüde arıza olabilir. Bu arıza giderilmezse hem sürücü hem de motorda ciddi hasarlar görülecektir.